Bos  in herfstsfeer

Bomen zijn de longen van de aarde. Ze nemen CO2 op, stoten zuurstof uit en dragen bij aan de gezondheid van mens en dier. Waar staan in Nederland de meeste bomen en waar zijn nog kansen om meer bomen te plaatsen?

Vorige week gingen de alarmbellen weer af. Het nieuwste rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) bevestigde het weer. Het gaat niet goed met de wereld. Zo gaat de zeespiegelstijging harder dan verwacht, staat de Mont Blanc-gletsjer op het punt om in te storten en staken wereldwijd schoolgaande kinderen om aandacht te vragen voor het klimaat.

In een filmpje van The Guardian legt Greta Thunberg nog maar eens uit hoe urgent het klimaatprobleem is. Net als in het filmpje wordt het planten van bomen vaak als bijdrage tegen het klimaatprobleem genoemd. Bomen zijn uitermate goed in koolstof vastleggen.

Bomentoppen vanaf onder gezien

Gezondheidswinst door bomen
De voordelen van bomen beginnen pas bij de zuurstof die ze uitstoten. Bomen zijn een bron van voedsel en verhogen de biodiversiteit. Zo spelen bomen een rol in de waterhuishouding. Maar ze werken ook bodemerosie tegen en zorgen voor verkoeling vanwege verdamping en schaduwvorming. Bomen hebben een luchtzuiverende werking en vangen fijnstof (deels) af. Bovendien draagt een groene leefomgeving bij aan de gezondheid van de mens.

Groen van boven
Nederland is een heel groen land als je het van boven bekijkt. Uitgestrekte weilanden, struiken en bos kleuren het land groen. Op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug is het vanzelfsprekend dat er veel en hóge (oude) bomen staan. Maar wist je dat er nog veel meer plekken zijn in Nederland met veel bomen? Neem bijvoorbeeld Wassenaar. Kijkend naar de Bomen-kaart op de Atlas Natuurlijk Kapitaal snap je meteen waarom Wassenaar één van de duurste gemeenten is om een huis te kopen. Er is veel groen in de vorm van bomen. Daarnaast geven de donkergroene kleuren aan dat het merendeel van die bomen ook nog eens hoger is dan 2,5 meter. Maar er zijn nog meer mooie bossen. In het oosten van Nederland, tussen Nijmegen en Groesbeek, is een groot bosgebied. En in het noorden, in Drenthe tussen Dwingeloo en Appelscha, is de bomendichtheid erg hoog.

Bomenkaart van Wassenaar

Kansen voor bomen
Kijk je op de kaart wat verder naar het zuiden, dan wordt het potentieel voor boomaanplant ineens heel goed zichtbaar. In het kassengebied tussen Den Haag en Hoek van Holland staan erg weinig bomen. In het noorden van het land tussen Delfzijl en Winschoten is ook nog veel potentieel oppervlak waar nog erg weinig bomen staan. Op deze locaties valt nog een hoop gezondheid en klimaatwinst te behalen door bomen aan te planten.

Bomenkaart van kassengebied

 

Bomenkaart van Noord-Nederland

Ook in een polderlandschap is potentieel nog veel ruimte voor (meer) bomen. In plaats van uitgestrekte weilanden met slootjes kan het ook anders. Dat zie je aan Horsterwold, aangelegd in de polders van Flevoland en uitgegroeid tot een prachtig natuurgebied. Daar wordt niet alleen CO2 vastgelegd, maar ook de biodiversiteit verbeterd.

Bomenkaart van Horsterwold

Nieuwe aanwas
Helaas worden veel bomen in Nederland getroffen door de essentaksterfte en moeten bestaande bomen worden gekapt. Staatsbosbeheer gaat de komende 12 jaar vijf miljoen bomen planten om deze gaten op te vullen. Zij doen dit met steun van Shell. Ook organiseert Staatsbosbeheer elk jaar de Nationale Boomfeestdag waarbij kinderen bomen planten. En de stichting Trees for All zet zich in Nederland en buitenland in om bomen te planten. Tijdens de klimaatmars van 27 september 2019 ontvingen Natuur- en Milieufederaties een cheque om tien miljoen nieuwe bomen te planten met het project ‘Plan Boom’.

Boom in eigen tuin?
Nog ruimte over in je eigen tuin? Plant zelf een boom met het stappenplan van Nudge. Zo heb je in je eigen tuin iets moois om naar te kijken dat elk seizoen weer anders is. Goed voor je eigen gezondheid en ons milieu!