Nieuwsbrief Atlas Natuurlijk Kapitaal

Jaargang 2021, Editie 27, 8 juli 2021

Lees het laatste nieuws over ons natuurlijk kapitaal

De Atlas Natuurlijk Kapitaal is dé nationale verzamelplaats van digitale kaarten over de natuurlijke rijkdommen van Nederland. U vindt er ook actuele informatie en inspirerende ideeën over hoe u ons natuurlijk kapitaal duurzaam kunt gebruiken. Stip op de horizon: waardering van ecosysteemdiensten. Met deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het laatste nieuws. Wij wensen u veel leesplezier toe!

NIEUWS

Een groene transformatie van de Dordwijkzone

 

Hoe kan de Dordtse openbare ruimte een kwaliteitsimpuls ondergaan én plek bieden aan tienduizend extra woningen? De transformatie van de Dordwijkzone tot een Stadspark XXL, vol mogelijkheden voor natuur, recreatie en cultuur, biedt de uitkomst! Wat is de haalbaarheid van dit Stadspark XXL? De gemeente Dordrecht, Mecanoo, Decisio en het RIVM zochten het uit met de Groene Baten Planner.

 

Programma Groene Gezonde Leefomgeving

 

Een groene gezonde leefomgeving voor iedereen. In gemeenten, buurten en wijken. Gezondheid en leefomgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is nog duidelijker geworden in deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan de coronapandemie of milieuvervuiling. De ministeries van VWS en LNV hebben opdracht gegeven aan het RIVM om een programma Groene Gezonde Leefomgeving in te richten in samenwerking met ZonMW.

 

Verslag webinar Herwaardering voor meer groen

 

Groen is meer waard dan we denken. Het draagt bij aan ons geluk en gezondheid, en draagt ook bij aan klimaatadaptatie. In andere woorden: de maatschappelijke baat is enorm. Maar wie gaat het betalen? In het webinar Herwaardering van Stedelijk Groen van Stichting Steenbreek, ROm en Groen komen drie experts aan het woord over het belang van groen in de stad. Zo vertelt Ton de Nijs, projectleider Atlas Natuurlijk Kapitaal, over de Groene Baten Planner. Lees het verslag. 

 

Blog: bijen tellen in je eigen achtertuin

Biodiversiteit is een voorwaarde voor ons welzijn en onze gezondheid. Dat maakte de World Health Organization (WHO) duidelijk op 22 mei 2021, de internationale dag van de biodiversiteit. De voedselproductie loopt bijvoorbeeld gevaar als we de bodem uitputten en bestuivers verdwijnen. Hoe bewaren we de soortenrijkdom? Think global, act local, schrijft de WHO. Lees hier hoe Atlas-medewerker Dieneke Schram-Bijkerk begon met de bijen in haar achtertuin.

UITGELICHT OP DE KAART

Important Plant Areas

 

De kaart Important Plant Areas geeft aan waar in Nederland de belangrijkste gebieden liggen voor botanische biodiversiteit. Het zijn 140 gebieden in Nederland die voldoen aan de criteria van de systematiek voor Important Plant Areas (IPA). De gebieden zijn geselecteerd op basis van veertig miljoen waarnemingen van planten, mossen en paddenstoelen. De kaart is interessant voor beheerders van de betreffende gebieden en voor beleidsmakers in de ruimtelijke ontwikkeling.

 

Important bird areas

 
De kaart Important Bird Areas geeft aan waar in Nederland kwalificerende gebieden liggen volgens de selectiesystematiek voor Internationaal Belangrijke Vogelgebieden van BirdLife International. Op de kaart staan gebieden waar in de periode 2011-2015 de belangrijkste aantallen van kwetsbare, bedreigde en internationaal relevante broedvogelsoorten en doortrekkende of overwinterende vogelsoorten voorkomen op plaatsen die mede als natuurgebied kunnen worden beheerd.

 

Online: podcast en challenge

Podcasts van Milieu Centraal

De podcasts van Milieu Centraal praten je bij over duurzame onderwerpen. Specialisten, onderzoekers, gedragswetenschappers, ondernemers en beleidsmakers delen hun visie op de toekomst en vertellen wat je zelf kunt doen.

Podcast Puur Natuur

In de podcast Puur Natuur neemt Stichting Natuurmomenten je mee op pad door de gebieden van Natuurmonumenten. Stel vragen aan de boswachters en luister naar mooie verhalen over de natuur in Nederland! 

52 weken duurzaam

52wekenduurzaam nodigt je uit om je eigen leven stap voor stap duurzamer te maken. Een jaar lang iedere week een kleine verrassende en duurzame stap. Om te zien of het bij je past. Uitdagend, leuk, leerzaam en gratis. Ga jij de uitdaging aan?

ZELF AAN DE SLAG

Met een bos in eigen tuin draag je bij aan een groenere leefomgeving voor iedereen

Het IVN wil met het ‘Tuiny Forest-project’ op zoveel mogelijk plekken in Nederland mini-bosjes plaatsen om zo de biodiversiteit in de leefomgeving te vergroten. Miranda Mesman, projectleider Atlas Leefomgeving, legde zo’n ‘tuiny forest’ aan in haar voortuin. Hoe heeft zij dit aangepakt en wat komt er allemaal bij kijken? Wie weet, ga jij wel aan de slag met zo’n tuiny forest.

Composteren kun je leren

Darwin veranderde voorgoed onze kijk op onze ontstaansgeschiedenis. Met zijn laatste werk uit 1881 veranderde hij ook onze kijk op de worm. Die is onmisbaar voor onze bodem. En wormen kunnen helpen om afval te verwerken. Ireen Laarakker van Balkonton is expert op het gebied van wormcomposteren. Haal meer uit je gft-afval! Ook een wormcompostfabriekje op jouw balkon? Ga zelf aan de slag met de tips van Ireen!

MEER OVER ATLAS NATUURLIJK KAPITAAL

Ga naar de website van Atlas Natuurlijk Kapitaal en volg ons op Twitter!

Persoonsgegevens die via abonneren.rivm.nl worden verzameld, gebruikt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) alleen voor het doel waarmee u ze hebt achtergelaten. Lees meer over privacy.