Vanaf je bureaustoel thuis allerlei interessante workshops volgen en interessante sprekers horen? Dat kan op dinsdag 18 mei 2021! Dan organiseert het Atlas-team de Atlas Werkconferentie Online. Dit jaar voor het eerst volledig online! Ga met ons op een digitale ontdekkingstocht en ontdek onze leefomgeving. Ga naar de website www.atlaswerkconferentie.nl om je aan te melden.

We trappen af met een liveshow waarin dagvoorzitter Koen Croese in gesprek gaat met de workshopleiders en de mensen die de Atlas maken. Praat in de chat mee over hoe we de Atlas Leefomgeving kunnen inzetten om onze leefomgeving veiliger, duurzamer en gezonder te maken.  Hierna gaan de we diepte in tijdens de workshops. Tussen de workshoprondes zijn er pauzes van 10 minuten. Uiteraard sluiten we af met een ouderwets gezellige (online) netwerkborrel. Geef je op vóór maandag 10 mei en ontvang een borrelpakket thuis!  Het programma ziet er als volgt uit: 

Reisprogramma

11:00 - 12:00 uur | Plenair programma 

12:00 - 13:00 uur | Lunchpauze 

13:00 – 14:00 uur | Workshopronde 1: 

  • Verken en ontdek de Atlas Leefomgeving
  • Showcase Utrecht: (Ruimtelijke) informatie over de leefomgevingskwaliteit op kaart 

14:00 – 15:00 uur | Workshopronde 2: 

  • Met de Atlas Leefomgeving een gebied herontwikkelen. Ga jij de uitdaging aan?
  • Een gezonde, groene leefomgeving: meer waard dan je denkt   

15:00 – 16:00 uur | Workshopronde 3: 

  • MEES Belevingsapp: hoe ervaar je jouw buurt?
  • Met framing effectief risicocommunicatie inzetten 

16:00 - 17:00 uur | Netwerkborrel  

Een gezonde, groene leefomgeving: meer waard dan je denkt (Ronde 2)

Een groene leefomgeving is goed voor de gezondheid. Maar hoe kun je rekening houden met groen in een tijd waar de woningnood nog nooit zó hoog was en er veel woningen bij moeten worden gebouwd? Deze vraag wordt met praktijkvoorbeelden beantwoord tijdens de workshop.  

Hoe kunnen beleidsmakers een gezonde leefomgeving beter in ruimtelijke en infrastructurele plannen meenemen? De provincie Utrecht ontwikkelt samen met vele andere partijen in de de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven (DKH GSL) concrete en praktische oplossingen voor deze vraag, en bieden evidence based ontwerpprincipes voor een gezonde en groene stad. Erik Tielemans (kwartiermaker regionaal werken bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)) en Hanneke Zijtvelt (programmamanager DKH GSL) nemen je tijdens deze workshop mee in dit proces.  

Hoe wil Dordrecht bijdragen aan een gezonde stad én zorgen voor meer biodiversiteit en een klimaatbestendige stad, terwijl er ook duizenden woningen moeten worden gebouwd in de stad? Ellen Kelder van de gemeente Dordrecht en Armand Paardekooper van architectenbureau Mecanoo vertellen over de Dordtwijkzone: een gebied met veel sportparken dat wordt omgevormd tot ‘place  to be’ Stadspark XL!  

Hoe kunnen we bepalen wat de economische waarden van groen en water zijn? Groen is geen kostenpost, maar is juist van maatschappelijke én financiële waarde in steden! Onze eigen Ton de Nijs (projectleider Atlas Natuurlijk Kapitaal, RIVM) en Daan van Gent (senior-adviseur Decisio) vertellen over hun maatschappelijke businesscase voor de herontwikkeling van de Dordtwijkzone, en over de Groene Baten-planner, waarmee zij de maatschappelijke en financiële baten van groen voor gezondheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit in kaart hebben gebracht.  

MEES Belevingsapp: hoe ervaar je jouw buurt? (Ronde 3)

Heb je ooit al eens mee willen denken over hoe beleving gemeten kan worden? Dat kan in deze workshop!   

Wat vinden inwoners van hun eigen leefomgeving? Wat zijn prettige plekken in de buurt? Hoe ervaren mensen de luchtkwaliteit, of bijvoorbeeld het groen? En kunnen we deze informatie gebruiken in de Atlas Leefomgeving? Deze vragen staan centraal tijdens de sessie over de MEES Belevingsapp. In deze app, ontwikkeld door de provincie Utrecht, het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en studenten van de Universiteit en Hogeschool Utrecht, kunnen inwoners melden wat zij nu écht van hun leefomgeving vinden.  

De MEES Belevingsapp wordt als prototype nu verder ontwikkeld. Denk je met ons mee over de doorontwikkeling? En over hoe dit soort belevingsdata in de Atlas Leefomgeving kan worden ontsloten? Ga samen met ons op zoek naar vernieuwende mogelijkheden om beleving te meten en in te zetten in toekomstige pilotprogramma’s. 

Meer Weten?

Wil je meer weten over de Atlas Werkconferentie Online 2021, of wil je je aanmelden? Ga dan naar de website atlaswerkconferentie.nl.

Ben je nieuwsgierig geraakt naar de andere workshops die worden gehouden tijdens de Atlas Werkconferentie 2021? Bekijk het hele overzicht op atlaswerkconferentie.nl/workshops.